Moderní metody vyšetření zraku

Moderní metody vyšetření zraku

Zjišťujete, že ve špatném osvětlení vidíte hůře? Není to jen pocit - naše Wavefront analýza přesně měří lomivost světla v oku, což nám umožňuje vytvořit brýle pro dokonalé vidění i za horších světelných podmínek.

Také máte někdy pocit, že za horších světelných podmínek klesá kvalita vašeho vidění? Není to jen pocit, ale realita, která zdaleka nemusí být způsobená nedostatkem světla. Potíže mohou vycházet z nesprávné korekce zraku pro podmínky se sníženým osvětlením a také z poměrně nového poznatku očního lékařství, kde vědci změřili vliv rozkladu světla v očním systému pomocí Wavefront analýzy. Tento systém umožňuje měření lomivosti světelných paprsků ve více než 1000 místech oka během jednoho okamžiku. Výsledkem je komplexní obrázek o dioptriích celého očního systému. Potíž ovšem nastává s tím, jak vykorigovat data z tak obrovského množství měřících bodů jedněmi brýlemi.

Vnímání lidského zraku při slabém světle nebo v noci se specificky liší od vidění ve dne. Změna se týká i dioptrické hodnoty. Řada lidí popisuje nedostatečnou zrakovou ostrost, snížený kontrast nebo zvýšenou citlivost na světlo při stmívání, ale také v mlze, za deště a v málo osvětlených místnostech, jako je například kino, divadlo apod. Vlivem nižší intenzity světla dochází ke zvětšování průměru zornice, díky čemuž se do oka dostává více světelných paprsků. Zároveň se ale objevují významné optické vady (aberace vyšších řádů), které se při její menší velikosti (za svétla) projevují pouze minimálně. Tyto vady nelze zcela běžnými vyšetřovacími postupy přesně zjistit. Moderní oční optika a oftalmologie toto řešení má. Je jím nový optický přístroj pro měření zraku technologií Wavefront analýzy, přístroj, který se rozšiřuje i na českém trhu v optikách pod označením DNEye Scanner.

Tento unikátní přístroj od známé německé značky Rodenstock umožňuje provádět detailní měření a analýzu optického systému celého oka. Díky nové technologii vyšetření a následné výrobě brýlových čoček lze využít 100 % zrakového potenciálu oka vidění za všech světelných podmínek. Pro komplexní analýzu optického systému je důležitá rozšířená zornice. DNE® Scanner měří za podmínek nočního vidění i denního osvětlení celý její rozsah, a to ve více jak 1000 bodech. Na základě naměřených hodnot s přihlédnutím na velikost zornice je následně optimalizováno subjektivní měření dioptrií. Díky takto získaným hodnotám lze propočítat hodnoty korekce v každém bodě brýlové čočky a dosáhnout tak maximálního komfortu nositelů brýlí.

Takto optimalizované brýlové čočky mají pozitivní dopad n kvalitu života lidí, kteří v noci pracují, řídí, nebo s pravidelně potýkají se špatnými světelnými podmínkami. Výsledkem jsou pak jedny brýle poskytující nejlepší možné vidění za různých podmínek osvětlení. Optimalizace DNE® přináší lidskému oku až o 20 % ostřejší vidění a o 15 % širší zorné pole, pokud DNE® Scanner lidské oko vyhodnotí jako vhodné pro DNE® korekci.

Unikátní přístroj DNE® Scanner Rodenstock najdete v naší oční optice.